Sint feest

Sint feest

Sinterklaasfeest Visserschool
 
De Visserschool heeft het Sinterklaasfeest aangepast. Dat wil zeggen dat wij geen zwarte pieten hebben, geen gouden oorringen en geen rode dikke lippen.
Hier hebben wij voor gekozen mede uit het oogpunt dat de Visserschool een Vreedzame School is in een Vreedzame Wijk.
 
Duidelijk is dat de traditie van Sinterklaas en Zwarte Piet zich al meerdere malen door de eeuwen heen, flink heeft gewijzigd. Was Piet eerst degene die stoute kinderen corrigeerde en straffen uitdeelde en had hij een dommig karakter met Sint als baas. Die rol van boosaardige, domme boeman is langzaam veranderd in die van een gezellige kindervriend die namens Sinterklaas cadeautjes en snoep uitdeelt en ook nog eens een slim organisatietalent is die de “vergeetachtige” Sint terzijde staat. En nu staat daar de volgende verandering voor de deur waar de Visserschool, als Vreedzame School, een rol in speelt.
 
In De Vreedzame School leren we kinderen dat er bij een conflict altijd twee partijen zijn, die allebei een rol spelen en allebei een aandeel hebben in het conflict. Wat je er ook van vindt en hoe je ook reageert: er is sprake van een conflict dat opgelost moet worden. Liefst op een ‘vreedzame’ wijze: de standpunten mogen botsen, maar we gaan op zoek naar een oplossing die voor beide partijen bevredigend is.
 
Of we het er nu over eens zijn of Zwarte Piet racistisch is of niet, het is van belang dat mensen die gekwetst worden dit gevoel kenbaar kunnen maken en dat er vervolgens wordt gekeken hoe daar recht aan kan worden gedaan.
Op een vreedzame school willen we kinderen leren dat we leven in een wereld vol verschillen en dat het de kunst is om met die verschillen om te gaan. We zijn allemaal anders, we ervaren het sinterklaasfeest dus ook allemaal anders, maar we horen wel bij elkaar. Dat betekent goed luisteren naar elkaar en de ander serieus nemen. Een conflict lossen we op, op zo’n manier dat beide partijen tevreden zijn.
Daarom is het van belang om te zoeken naar een sinterklaasfeest dat voor iedereen een goed feest is, een verbindend feest, dat geen mensen uitsluit en zoveel mogelijk mensen aanspreekt.
 
Op vrijdag 4 december vieren we het Sinterklaas feest! Kleur speelt daarin geen rol , maar het feest samen vieren met de hele school, luidkeels de leukste Sintliedjes zingen, pepernoten eten, spelletjes doen en een cadeautje krijgen of een flitsende surprise, daar draait het om op de Visserschool  als we het Sinterklaasfeest vieren. Zo is het een verbindend  feest! En dat moet een feest toch zijn!
DeVisserschool