Filosofielessen

Midden in de Kinderboekenweek startte het filosofieproject 'Tijd duurt een eeuwigheid'.

Groep 1 t/m groep 8 buigt zich vijf weken lang tijdens de filosofieles over het thema 'tijd'. Tijd wordt ervaren, creatief verbeeld en het onderwerp van denken en bespreken. De jongsten denken na over begrippen als lang en kort, dag en nacht, gisteren, vandaag en morgen en oud en jong. De oudere leerlingen gaan aan de slag met wat is de tijd? verleden in heden en toekomst, belangrijke momenten, uitvindingen en voorspellen. Het enthousiasme is groot. Mooie vragen, inzichten en gesprekken over verschil van mening. 'Want', vroeg een leerling, 'als tijd er is om het ons makkelijker te maken, waarom krijg ik er dan soms stress van?' En; 'Als de aarde nu de andere kant op zou draaien, gaan we dan ook terug in de tijd?' Of 'Is je tijd nuttig besteden op school zitten en doen wat je moet doen?' Een kleuter wist te vertellen dat de tijd nooit stopt, zelfs niet als je doodgaat, zelfs niet als er niets meer is. Op de vraag wie de tijd bepaalt, antwoordden de leerlingen, zowel jong als oud, vrijwel unaniem: 'Mijn moeder'. Dat u het even weet.